Voor de beste ervaring schakelt u JavaScript in en gebruikt u een moderne browser!
Je gebruikt een niet-ondersteunde browser. Deze site kan er anders uitzien dan je verwacht.

Leergang Handelsrecht & Transportrecht

Eggens Instituut

De Leergang Handelsrecht en Transportrecht (LHTR) van de Universiteit van Amsterdam is een specialistische postacademische opleiding op het gebied van het handels- en transportrecht. De opleiding zal in september 2023 voor het eerst van start gaan. De opleiding telt vier modules met in totaal 11 cursusbijeenkomsten van september 2023 t/m maart 2024.

Op de hoogte worden gehouden?

Binnenkort komt er meer informatie op deze website over de editie 2023-2024. Wenst u op de hoogte te worden gehouden? Vul dan hieronder uw gegevens in en wij informeren u zodra er meer bekend is.

 

Doelgroep

De LHTR is gericht op professionals die werkzaam zijn binnen het handelsrecht en/of het transportrecht – zoals bijvoorbeeld handelsrecht- en transportrechtadvocaten, bedrijfsjuristen bij vervoerders, banken, verzekeraars en handelsondernemingen, en leden van de rechterlijke macht die geregeld handelsrecht- en transportrechtgeschillen beslechten - en die hun kennisgebied willen verdiepen en verbreden. Instromende cursisten hebben een academische, bij voorkeur juridische vooropleiding met succes afgerond, zijn (goed) bekend met het handelsrecht en transportrecht en hebben minimaal drie tot vier jaar werkervaring.

Cursusbeschrijving

De LHTR is een inhoudelijke en wetenschappelijke opleiding, die tevens praktijkgericht is. De aan de leergang verbonden docenten hebben allen een positie in het handels- en of transportrecht. In 11 bijeenkomsten komt het brede spectrum van het handels- en transportrecht aan bod tijdens hoor- en werkcolleges. De LHTR is opgebouwd uit een startbijeenkomst en 4 modules.

Startbijeenkomst: Introductie tot het (internationaal) handelsrecht

 • September 2023
 • 3 onderwijsuren

Module 1: Internationale koop/Distributie en agentuur/Betalingsverkeer/Zekerhedenrecht

 • 2 bijeenkomsten in september 2023
 • 8 onderwijsuren

Module 2: Transportrecht

 • 4 bijeenkomsten in november 2023
 • 16 onderwijsuren

Module 3: Algemeen verzekeringsrecht en Transportverzekeringsrecht

 • 2 bijeenkomsten in januari 2024
 • 10 onderwijsuren

Module 4: Bijzondere onderwerpen in het handelsrecht

 • 2 bijeenkomsten in maart 2024
 • 8 onderwijsuren

Examen

De LHTR wordt afgesloten met een mondeling examen van circa een uur, over een door de cursist zelfgekozen onderwerp op basis van een door de cursist geschreven essay van ongeveer 10-15 bladzijden, alsmede over de stof van de cursus. Ingeval het essay en examen met minimaal een voldoende wordt afgesloten, wordt een UvA Leergang-certificaat afgegeven. Daarnaast is een merkregistratie afgegeven door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom zodat de cursist na het succesvol doorlopen van de volledige leergang een privaatrechtelijke beschermde titel kan voeren  (zie verder onder ‘Certificering’).

Studiebelasting

Naast het volgen van de colleges dient rekening te worden gehouden met een voorbereidingstijd van circa één uur per uur college.

Docenten

Er zijn ruim 15 docenten aan de LHTR verbonden. De docenten zijn specialisten op hun eigen terrein. Vrijwel iedere docent is gepromoveerd of bezig met een proefschrifttraject over het onderwerp waarover college wordt gegeven. Daarnaast zijn veel docenten aangesloten bij het UvA Amsterdam Centre for Insurance Studies (ACIS), het onderzoekscentrum in Nederland op het gebied van verzekeringen en/of redactielid van het Nederlands Tijdschrift voor Handelsrecht (NTHR) en werken zij ook (gedeeltelijk) in de praktijk.

Certificering

Er is een merkregistratie afgegeven door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom, waardoor het succesvol doorlopen van de gehele leergang een privaatrechtelijk beschermde titel oplevert. Hierdoor zal de LHTR een registeropleiding zijn.  

Het succesvol doorlopen van de gehele leergang levert bij de privaatrechtelijk beschermde titel CCTLL (Certified Commercial and Transport Law Lawyer) op indien de deelnemer advocaat is en CCTLE (Certified Commercial and Transport Law Expert) indien de deelnemer geen advocaat is.

De cursist mag zolang voldaan wordt aan de voorwaarden voor Permanente Educatie (PE) de nog af te geven privaatrechtelijk beschermde titel voeren. Elk jaar dienen – in het kader van de PE – acht opleidingspunten behaald te worden.

NOvA-punten

Het Eggens Instituut is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling in het kader van de permanente opleiding. De LHTR levert 45 NOvA-punten op.

Locatie

De cursusdagen vinden plaats bij de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam 27 te Amsterdam.

Situatie Coronacrisis

Indien de opleidingsdagen vanwege maatregelen omtrent de coronacrisis niet klassikaal kunnen plaatsvinden, zal de opleiding (voor die periode) digitaal plaatsvinden.

Volgen van losse modules/cursusdagen

Indien u interesse hebt in het volgen van een losse module of een losse cursusdag, dan kunt u dit aan ons doorgeven via pao-fdr@uva.nl. 

Programmadirectie en programmamanagement

De programmadirectie is in handen van:

 • Prof. dr. M.L. (Marc) Hendrikse (voorzitter)
 • Mr. dr. ing. N.J. (Nick) Margetson
 • Prof. dr. W. (Wouter) Verheyen
 • Prof. dr. R. (Ralph) De Wit

Het programmamanagement wordt uitgevoerd door het Eggens Instituut, het juridisch postacademisch instituut van de UvA.

Kwaliteitsbewaking

De leergang is ontwikkeld door de redactie van NTHR, ACIS en het Eggens Instituut, de laatste twee genoemden zijn onderdeel van de UvA.

Het Eggens Instituut is een door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende opleidingsinstelling in het kader van de permanente opleiding.

De kwaliteit van de opleiding wordt permanent getoetst door middel van evaluaties door cursisten.

De programmadirectie – alle leden zijn redacteur van NTHR - draagt zorg en monitort het wetenschappelijk karakter van de opleiding. Docenten uit het werkveld versterken de dialoog tussen de wetenschap en de beroepsgroepen.

Investering

De LHTR omvat 45 onderwijsuren. Deelname aan de volledige leergang kost € 4495,-. Dit is inclusief cursusmateriaal (exclusief boeken), arrangementskosten, examengelden (inclusief eventuele eerste herkansing) en deelnamecertificaat/diploma. De leergang is vrijgesteld van BTW.

Indien gewenst kunnen afspraken gemaakt worden over betaling in termijnen.

Inschrijf- en annuleringsvoorwaarden